Uppteckning nummer NM-AEU29687_82

Titel: Fäbobonden.

Meddelare: Anders Hansson  År: 1938

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Naggen

På Skånvallen i Ramsjö i Hälsingland var en jänta i bodarna. En dag kom det en hel hop med smågubbar dit och klädde henne till brud. Men jäntan var så pass att hon kunde binda halsduken om halsen på hunden, och skicka iväg honom hem. Det var emellertid två mil dit. Emellertid smågubbarna klädde jäntan till brud och en fin guldkrona fick hon rent av. Men far hennes förstod, att något var på tok, då hunden kom flämtande. Han sadlade därför en häst och red det likaste han kunde upp till Skånvallen. Och just när han kom fram till vallstugan, slog valljäntan händerna i kors över huvudet och skrek: Gud vare tack att far hann! Så bar det iväg upp genom taket med dem. Men kronan är ännu i denna dag i Ljusdals kyrka.

Nordiska museet. Frågelista. Sägner och memorat.